2018 június
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Közelgő Események
Nincs közelgő esemény
Újranyitnák a herszenyei varrodát

Példaértékű kezdeményezés: újraindítanák a heresznyei varrodát!

HERESZNYE Néhány évtizede még varrodák sokasága működött a dél-somogyi településeken, mára azonban néhány kivételtől eltekintve valamennyi bezárt, a rengeteg képzett varrónő munka nélkül maradt.

Heresznyén újranyitnák a varrodát: egy nagybajomi céggel vette fel a kapcsolatot az önkormányzat, akik biztosították a település vezetőit, hogy ha újra megnyitják a varrodát, akkor akár ötven fővel is be tudnak dolgozni a vállalkozásnak. Ígéretet tettek: folyamatos megrendelést biztosítanának a dél-somogyi üzemnek. Emellett az önkormányzat más vállalkozásokkal is felvette a kapcsolatot, akik szintén pozitívan álltak az ötlethez.
– Ez a falu egyetlen esélye a munkahelyteremtésre és a varrodának több évtizedes múltja van, ráadásul számos képzett varrónőt találhatunk a térségben, amit a munkaügyi központ is meg tudott erősíteni – tájékoztatott Kolics Gábor polgármester. – A pénzt pályázatból próbáljuk előteremteni, például egy szociális szövetkezet létrehozásával.

Az épület egy részét már rendbe tette az önkormányzat: a falakat kimeszelték, kicserélték a nyílászárókat, bevezették a fűtést és kialakítottak egy olyan helyiséget, amelyben már most több varrószerszámot elhelyeztek. A tervek szerint a jövőben egybenyitnák a két épületet és teljes mértékben felújítanák. Emellett várják az eszközbeszerzésre vonatkozó pályázatok kiírását is. A heresznyei varroda a volt határőr laktanya épületében létesült 1960-ban. Először férfi konfekció és szövő részleg dolgozott itt, aztán 1969-től a Kaposvári Ruhagyár Heresznyei Telepe néven működött. A heresznyei gyárban 1973-ig működött a szövés, ekkor 175-en dolgoztak itt. Termékeiket külföldön is keresték, számos megrendelés érkezett a határon túlról.

A hetvenes évektől kezdődően számos dél-somogyi településen működtek varrodák. Akadtak köztük magánvállalkozások, önkormányzati üzemek és a Kaposvári Ruhagyár vidékre kihelyezett egységei... A jól képzett varrónők mindenféle ruhákat varrtak: a bőrkabátoktól kezdve az öltönyökön át az ágyneműkig. Emellett több helyen suszter részleg is működött az üzemekben, ahol cipőfelsőrészeket készítettek. A jól jövedelmező üzletág nagyon sok nőnek adott munkát a megye déli részén, sokan ráadásul saját falujukban tudtak elhelyezkedni, megkímélve a családi büdzsét az utazási költségektől és a távol töltött időtől.

– 1971-ben ballagtam és 1972-ben már el is kezdtem a varrást Heresznyén, majd két év múlva a barcsi üzembe kerültem – mondta Kovács Gézáné, aki ma is Somogyban él. – Nyolc órás munkaidőben dolgoztunk, a kiszabott terméket Kaposvárról kaptuk, majd a készterméket ugyanoda szállítottuk vissza. Mindig tele voltunk munkával, egy percig sem unatkoztunk és minimális ebédidő mellett tettük a dolgunkat.

A varrodák azonban sorra bezártak, ma már csak elvétve akad egy-kettő a térségben: a barcsi Szociális Foglalkoztatóban a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv és az önkormányzat segítségével biztosítják a folyamatos munkát. Korábban a Kézműben közel száz ember dolgozott, ahol dzsekiket, ingeket, munkásruhákat, párnákat varrtak. A budapesti cég barcsi telephelye azonban nemrég megszűntette a varrást. Információink szerint korábban a berzencei varrodába is többen átjártak dolgozni, de ma már erről is egyre kevesebbet hallani.

Forrás: sonline.hu
Írta Admin - kedd 26 január 2016 - 08:30:15 | Hozzászólás: 0 |Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
Chatbox
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.


e107.v4 theme by jalist