Marad a készültség, nem enyhül a szigor a magyar-horvát határon!

Nem enyhült a fokozott ellenőrzés a barcsi közúti határátkelőn. - írja a Sonline.hu. Januárra sem tűnt el a barcsi Dráva-hídról a félig betonból, félig szögesdrótból készült műszaki zár. A biztonságra rendőrök és katonák egyaránt figyelnek.

Az országból a kilépés gyorsabb, visszajutni már körülményesebb. Kijutáskor a magyar és a horvát oldalon is a személyi igazolványokat vagy útleveleket ellenőrzik. A várakozás ekkor minimális, feltéve, hogy nem érkezik senki szemből, ugyanis csak a hídon csak egy nyomsávon lehet haladni a már említett műszaki zár miatt. Hazafelé tartva ugyanakkor a határátlépés már jóval hosszabb ideig tart, olyan érzése van az embernek, mintha nem is egy uniós tagországból lépne egy másikba.

hatarzar.jpg
 
Ellenőrzés a határ horvát oldalán, ellenőrzés a híd közepén, ahol biztonsági okokból betekintenek a csomagtartóba is, végül ellenőrzés a határ magyar oldalán is, ahol szintén megmutatjuk, hogy mit szállítunk. Az év elején, csekély forgalom mellett a várakozási idő nem jelentős, azonban ha egy kicsit is nagyobb a forgalom, garantált a hosszabb várakozás. A nyári szezonban pedig gyakorlatilag tumultusra készülhet, aki délnek indul, vagy onnan érkezik. Ezzel a tripla ellenőrzéssel akár a többszörösére növekedhet a várakozási idő a határon, ha a turisták a horvát tengerpart felé veszik az irányt.

Bakondi György november végén még arról beszélt, hogy nem tudja megmondani, hogy meddig marad a határvédelem a kerítéssel, rendőri, katonai és nemzetközi erőkkel. Akkor így fogalmazott: „addig, amíg nem születik megfelelő megoldás a migrációra, amíg meg nem szűnik a tömeges bevándorlás és a terror-fenyegetettség.”
Változások a két ország közti vasúti közlekedésben

A gyékényesi és a magyarbólyi határállomásokon keresztül bizonytalan ideig szünetel a személyvonat-forgalom Horvátország felé – tájékoztatta szerkesztőségünket a MÁV Magyar Államvasútak Zrt. kommunikációs szolgálata. Hozzátették: a Budapest-Zágráb-Budapest vonalon közlekedő Agram InterCity és a Budapest-Kaposvár-Zágráb-Kaposvár-Budapestet érintő Rippl-Rónai InterCity csak a belföldi szakaszon közlekedik.
Magyarországról Horvátországba közvetlen vonattal eljutni jelenleg nem lehet.

Posted by: Admin
on csütörtök 21 január 2016 - 12:23:17
Comments: 0Felhasználónév:    Jelszó:    Adatok megjegyzése